Skip links

Jeg vil ikke acceptere at være hæmmet af min ordblindhed

“Det er et lidt fjollet ord, det der ordblind. Jeg vil jo bare sige, at man har det ekstra svært og det er hårdt arbejde, men der er stadigvæk mulighed for at lære det.”

Christina Bonita Oliveira, Powerfly- & livsstilscoach, fortalte os i et interview, om det at opnå succes, selvom man har været eller er ordblind.

Først som 2-årig sagde Christina Bonita Oliveira sit første ord, hvilket betød, at hun var bagud i sin udvikling. Christina var ordblind og hendes forældre kæmpede hårdt for sikre, at hun fik den hjælp, som hun havde behov for.

“Jeg oplevede, at jeg var et problem. Folkeskolen var mildest talt et rent helvede.”

I folkeskolen var der fokus på alt det, som Christina ikke var god til – at læse og stave. Da tiden kom til, at de skulle have engelskundervisning i skolen, blev Christina frataget sine engelsktimer. I stedet for fik hun ekstra undervisning i dansk. Christina tog kampen op mod sprog, dansk såvel som engelsk. Hun ville lære at læse og stave. Hun ville kunne det, som de andre kunne.

Som ung siddende ved studievejledningen blev Christina anbefalet at bruge sin krop og ikke gå den boglige vej. Dette oplevede hun som om, hun ikke var kløgtig nok. Hun tog den frie ungdomsuddannelse, hvor hun havde en masse kreative fag og blev uddannet til massør og fitness instruktør.

Christina tog som voksen på Ordblindeinstituttet for at få en udredning og undervisning. Christina blev klogere på, at det var hendes korttidshukommelse den var galt med og, at det var specifikke bogstaver og kombinationer af bogstaver, hun havde svært ved.

Efter i lang tid at være gået udenom uddannelsessystemet tog Christina som 28-årig en handelsskoleuddannelse.

“Jeg var bange for det, jeg tænkte – det bliver hårdt arbejde.”

Christina fik topkarakter i næsten alle fag lige på nær engelsk, som hun stadig havde svært ved. På handelsskolen var der en anderledes skoleform. Undervisningen var mere visuel, hvilket var motiverende for Christina. Samtidig var fagene mere relevante og interessante, fordi hun vidste, at hun kunne bruge dem, når hun var færdig. For Christina var det at tage en uddannelse, hun selv har valgt, meget mere relevant og motiverende for hende.

“Det har altid ligget i kortene, at jeg ikke skulle arbejde for nogen, men at jeg skulle arbejde for mig selv. Jeg skulle bruge mig selv, på den der mere kreative måde.”

Har du følt dig begrænset af din ordblindhed?

Christina oplevede, at hun kæmpede en lidt umulig kamp, da hun som ordblind ofte følte at hun ikke var god nok. Dette var meget ubehageligt og fik stor betydning for hendes selvværd.

“Det er sådan noget, som at rejse og tage uddannelse i udlandet på grund af mine engelske færdigheder – det har begrænset mig rigtig meget, indtil jeg stoppede med at lade mig begrænse af det.”

“Jeg vil ikke acceptere at være hæmmet af min ordblindhed.”

Christina har været drevet af at vise, at hun godt kan blive til noget, hun rejste eksempelvis alene til Brasilien selvom hun vidste at hun havde svært ved sprog. Rejsen var med til at overbevise hende om, at hun jo godt kunne, selvom det var og til tider stadig kan være svært og udfordrende.

“Ordblindhed har givet mig den fighterånd, som man har brug for her i livet.”

Modgangen som Christina har oplevet i forbindelse med hendes ordblindhed, har styrket hende.

“Senere hen tror jeg, at det kan være et plus, at man har haft den modgang for, at det bliver nemmere. Hvor det måske er sværere for andre, fordi de ikke har haft den samme modgang.”

Hvad er dine styrker?

“Jeg er god til at formidle, også skriftligt.”

I folkeskolen skulle Christina lære at skrive skriftsprog, men det havde hun svært ved, da hun skrev talesprog. Christina skriver talesprog, fordi hun taler inde i hovedet, når hun skriver. Det samme gælder når hun læser, så læser hun “højt” inde i hovedet, for at forstå det, hun læser.

“Som ordblind tror jeg, at man har en god fantasi – det har jeg i hvert fald selv haft.”

Når Christina har svært ved at skrive et ord, er hun nødt til at være kreativ og finde et andet ord, hun kan skrive, hvis altså hendes stavekontrol ikke lige kommer hende til undsætning. Hun er god til løsningsorienteret opgaver, fordi hun hele tiden har skulle finde løsninger til at stave noget.

Da Christina gik i 8. klasse, havde hun en lærer, som godt kunne se, at Christina havde brug for en succesoplevelse. Læreren tog Christina med til sin idrætsundervisning i 2. – 3. klasse. Her fik Christina lov til at undervise i en periode. Christina fandt ud af, at hun var god til at undervise.

“Det var en vildt fed oplevelse, fordi jeg kunne bruge mine sportslige evner og lave koreografier med børnene.”

På handelsskolen fandt Christina ud af, at hun var god til konceptudvikling, da lærerne roste hende for at have skabt en rød tråd mellem de forskellige fag.

Hvad er succes for dig?

“At man godt kan klare sig og, at man godt kan blive til noget, er succes for mig.”

En kæmpe succesoplevelse for Christina har været at rejse ud på egen hånd, bo i udlandet og bruge sin engelskkundskaber som der er blevet kæmpet for bl.a. ved at holde foredrag og workshops i udlandet på engelsk. Lige nu bor Christina eksempelvis i Filippinerne.

I dag er Christina uddannet coach fra Mindjuice. Hun underviser i personlig udvikling og er blevet coach blandt andet på grund af kampen med hendes selvværd fra ordblindheden. På et tidspunkt underviste Christina børn i svømning. Her skulle hun motivere dem til at tro på sig selv, at de godt kunne. Det var stort for Christina at opleve børnenes glæde, når de overvandt deres frygt og sprang for første gang ud i det dybe vand. Denne oplevelse er også en del af grunden til, at hun er blevet coach.

Har du nogle råd, du vil give videre?

“Følg dit hjerte – hvis du er motiveret nok, kan du nå dit mål. Som ordblind har man særlige evner og så kan man godt lære at læse og stave, det er jeg selv et levende bevis på.”

Når Christina kommer til Danmark, vil hun holde foredrag ude på skoler. For Christina er det nemlig vigtigt at lave om på den forståelse af, at man skal have en boglig uddannelse for at blive til noget og så er det vigtigt, at skolen ikke dræber ens drømme eller planter mindreværd for, der hvor der er vilje er der sejre.

Du kan læse om Christinas arbejde på: christinabonita.dk